20 December 2015

Sejenis Perigi Cari Timba

Assalamualaikum & hi :)


Past few weeks I have been listened to the podcast and the topic quite interesting for me, 'Perigi Cari Timba'. Basically, anything about love and relationship is interesting for me! ahhaaaa *merenyam*

So they talked about "Is it ok for ladies make the first move or does it make them look desperate"?

If you ask me personally, my answer is OK. Why not right? But of course, it depends on how you approach that guy lah. Kalau tergedik-gedik, kak leha pon pangkah awal-awal!

They also shared few tips on how to make it work and I think it could be good to share it with my readers (if there is T_T)


How Women Can Find Their Dream Man
i) Scout for candidates - you should mingle around and make friends with people
ii) Look presentable
iii) Use law of attraction - what you think will come to you
iv) Be confidence
v) Be friendly
vi) Be consistent & Pray

For more details regarding the podcast, you can visit them at:

Facebook : Rambling Monkeys Podcast
Twitter : Rambling Monkeys


and if you want to listen the podcast regarding this Perigi Cari Timba topic, please click here :)



















26 November 2015

Majlis Konvokesyen Ke-28 Universiti Utara Malaysia

Assalamualaikum & hi.

Alhamdulillah. Kak Leha kembali ke pangkal jalan lepas lama membiarkan blog ni kesepian. Gitewww intro dia!

Lebih kurang sebulan yang lepas, Kak Leha & rakan-rakan dah pun ber-convo. Fiuhhh, kalau nak cerita perjalanan sebelum convo tu, sinetron 188 episod pon kalah! Apa-apa pon, tanggal 28 October 2015 merupakan detik yang bermakna buat Kak Leha sebab dengan rasminya dah menjadi pemegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan Antarabangsa (hons).

Nak dijadikan cerita, Kak Leha main apply je course nih sebab nama macam sedap (pon bolehhh) sekali betul-betul dapat! Hambikkk kau, masuk je UUM berdebor nak start belajar sebab tak tahu apa pasal course ni T_T. Tapi orang cakap tak kenal maka tak cinta kan. Alhamdulillah, berjaya jugak habiskan 3 tahun setengah dekat sini.

Pengalaman paling pahit? of course repeat paper! Dapat je result waktu tuh bila tengok paper kena repeat, perasaan dia macam dunia gelap sekejap. sekejap jela. Sebab rasa macam dah usaha sungguh-sungguh.  Lepas tu mula la nak menyesal bagai. Mungkin takde rezeki. Tapi perjalanan bukanlah terhenti setakat tu kan. Kita teruskan berjuang, yeah!

So, plan lepas nih nak sambung Master ke? Just wait and see jelah sebab Kak Leha tengah merancang plan yang lagi besar, InsyAllah :)




tulang belakang. sumber kekuatan. sumber kewangan. pendorong paling utama! 





congrats girls! 



Geng Mak Jemah! 


seronok main air! 





we did it! 
* pose yang paling susah nak buat. hahha * 




Lepas habis je shoot semua pakat gerak balik rumah masing-masing dah. Sorang ke Perak, ke KL, ke Johor. 



p/s : salah sorang ahli Geng Mak Jemah nak kahwin dah 2 minggu lagi. Masa tu insyAllah berkumpul balik lah kami. ihiks. 


Daaaa~
Thanks for reading :)






25 July 2015

too much to write

Assalamualaikum


Dah lama sangat tinggalkan penulisan dekat blog nih terbiar. Ampunn wahai blog kesayangan-ku! 
Semenjak dah bekerja ni, masa sangatlah terbatas. Kalau ikutkan banyak sangat benda nak cerita, tapi bila dah semua disumbatkan dalam kepala otak, lama-lama semua lupa! 

Dari Perak ke Damansara - Petaling Jaya - Ampang Park. 
banyak tempat kerja kak leha nih. kalau cerita memang complicated. akan ku cuba ringkaskan ya. hahha ^_^'

Alhamdulillah kak leha terpilih untuk sertai Ekuinas Portfolio Company Graduate Trainee Programme (EPCGTP) 2015. Untuk batch tahun ni, seramai 60 orang telah terpilih. 
Kak leha bersama 2 orang rakan lain telah di hantar oleh Ekuinas ke portfolio company mereka di bawah Integrated Food Group dan kami ditempatkan di bawah pengurusan San Francisco Coffee. 

Orang lain start kerja dah masuk office, dah dapat department masing-masing. Tapi kami bertiga ni ditugaskan untuk ke outlet San Francisco Coffee selama sebulan untuk training. Kiranya kami memang belajar dari basic. Basuh pinggan-lap meja-mop lantai hinggalah ke penyediaan makanan semua kak leha kena belajar. 

Apa yang kak leha boleh simpulkan, kerja bahagian food and beverages (f&b) ni sangatlahhhh memenatkan. Kak leha dah boleh faham perasaan orang yang kerja bahagian dapur nih. Jadi sebagai customer, janganlah kita mudah nak memaki hamun kalau makanan/minuman yang di order tu lambat sampai atau tersalah hantar. Kita tak tahu, orang di dapur tu kadang-kadang yang memasak hanya sorang / 2 orang je. Menu plak dah berderet nak kena selesaikan. So faham-fahamlah kan keserabutan yang dihadapi di bahagian dapur. 

Actually banyak lagi situasi yang boleh diceritakan, tapi kak leha share 1 je. Nanti takut berjela sangat. Situasi atas ni paling biasa kita nampak kan. Customer yang datang makan/minum memang sebolehnya nak benda yang di order tu cepat siap & cepat dihantar kepada mereka. Lambat sikit mulalah nak merungut macam-macam. Belum masuk customer yang cepat melenting, jenuhhhh nak handle! 

Kak leha dah boleh nampak keadaan dari sudut customer dan juga staff di outlet. Bagaimana kita nak tackle customer. Macam mana kita nak jaga relationship dengan customer etc.. Banyak benda sebenarnya yang kak leha belajar, walaupon mula-mula terdetik jugak "kenapa aku nak kena basuh2 pinggan, mop lantai semua ni". Tapi percayalah cakap kak leha, sebelum anda semua jadi orang atasan yang hanya tahu mengarah, pastikan anda tahu juga bagaimana orang yang di sebalik tabir ni bekerja untuk memuaskan hati orang atasan/para pelanggan. 

Sebulan kak leha training di outlet San Franc (ampang park), dalam bulan Ramadhan. Perghhh, sangat sangatt sangattt menguji keimanan. Kak leha keluar rumah sebelum subuh tauuu, almaklumlah guna public transport je. So kenalah keluar rumah awal, kadang tu sampai rumah pon da gelap balik (malam). 

Kak leha dah mengantok. nak sudahkan entri ni pon dah tersengguk. Nanti ada masa kak leha cerita lagi okay. Ni baru intro je kot nih. ihiks! 

see you! 






17 April 2015

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015



السلام عليكم ورحمت الله وبركته



Alhamdulillah. Macam tahun sudah, tahun ni berkesempatan lagi nak join IntaNBerliaN Mega Giveaway. Yewla, orang kata "tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu". Selain tu, tujuan join GA ni adalah untuk menyokong sesama blogger dan turut memeriahkan lagi GA yang dijalankan :)



Antara sponsor yang terlibat dalam GA ni adalah:



 http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2015/04/intanberlian-mega-giveaway-2015.html


Korang yang berminat untuk turut bersama memeriahkan lagi GA ni, boleh join sini!











16 April 2015

Voucher percuma dari Pejabat Ann & Kate !


السلام عليكم ورحمت الله وبركته



Alhamdulillah. Tunggu punya tunggu akhirnya sampai la voucher yang telah di-redeem dari Pejabat Ann & Kate. So kali ni aku redeem RM20 je dulu, next nanti kita redeem lagi lah. hehehehe :D


Korang pernah dengar tak Pejabat Ann & Kate? Actually Pejabat Ann & Kate ni adalah satu komuniti soal selidik untuk semua orang. Di Ann Kate, suara hati kita akan disampaikan kepada syarikat dan media dan soal selidik yang kita isikan dengan teliti ini akan digunakan untuk pembangunan produk dan servis mereka.


After dah jawab soal selidik, dah kumpul point, then korang bolehlah redeem ganjaran yang korang nak. Antara ganjaran yang disediakan ialah:
                                           
> pertukaran mata ganjaran untuk menambah nilai ke akaun PayPal
> Pertukaran mata kepada produk dan voucher (KFC & Isetan) 


Seronok sebenarnya jawab soal selidik ni. Untuk yang banyak masa lapang macam aku nih *ehem* bolehlah try buat. Lagipon takde rugi apa-apa. Daftar pon percuma. Lagi rajin kita jawab soal selidik, lagi banyak kumpul point, then lagi banyak boleh redeem! 


Untuk korang yang berminat, boleh lah klik sini untuk mendafar :)










09 April 2015

BUKAN PENCINTA KUCING.



السلام عليكم ورحمت الله وبركته





Dari dulu aku cukup pelik kenapa ramai sangat orang yang cintakan kucing. Kalau bab comel tu memang tak dapat dinafikanlah. Manja? aku tak rasa semua jenis kucing tu manja. Ada yang suka mencakar and gigit orang kot!

Aku ingat lagi, disebabkan aku ni dari zaman matrik dah start hidup berjauhan dengan family. So bila waktu cuti menumpang la aku dekat rumah bestfriend yang rumahnya ada beberapa ekor kucing! Aku ni dah lah penakut kucing, boleh bayangkan tak aku duduk rumah tu macam mana? Dah macam cacing ketakutan asyik dok lari dari kucing.

Belum cerita waktu zaman Uni pulak. Waktu lunch hour, makan dekat food court. Punya la banyak kucing merayap. Yewla, tempat makan kan. Heaven la kucing-kucing tu ramai yang bermurah hati nak bagi makanan. Tapi yang paling aku tak gemarnyaaa, tengah syok-syok bergosip-menyembang dengan member, tiba-tiba kucing melompat atas meja! perghhh, nasib la aku ni jenis tak menjerit bila terkejut. Cuma tindakan reflex dari terkejut tadi cuma laju-laju bangun dari kerusi lah. hahha

Aku ni tidak la kejam pon. Cumanya aku ni lebih kepada takut dekat kucing. Bukan apa, aku takut kena cakar. Aku tak faham bila tengok orang lain bagi je kucing dok gigit-gigit dia. Dalam kepala otak aku, "errrr, xsakit ke kucing dok gigit-gigit tuh". Aku ni still ada la belas kasihan. Kalau kucing datang dekat aku dengan cara baik, aku bagi je kot makanan. Dekat rumah aku sendiri pon, walaupun tak membela kucing, tetap ada yang datang sebab diorang pon tau agaknya kalau datang rumah aku boleh dapat makanan. hahha



TAPIIIIIIII! semua prasangka ketakutan aku dekat kucing ni hilang sejak adik aku bawak balik seekor kucing dekat rumah. Mula-mula tu memang aku geram jugak la, nak pegi dapur dia ikut, nak masuk bilik dia ikut, nak makan dia dok kejar-kejar kita. Aku rasa macam tak aman duduk dekat rumah!

Lama-kelamaan aku dah boleh terima. Aku pon dah mula sayang kucing aku nih. Hari-hari dok main dengan dia je. 2-3 hari dia takde kat rumah, sunyi je rasa! And of course orang yang paling pelik tengok aku adalah kawan-kawan aku. Dulu punya la penakut kucing, sekarang dah tidak lagi. hahha



Meet my cat! Nama dia Guy. tapiiii jangan tertipu, dia sebenarnya betina. hehehe 











ps: Now i am officially a cat lover! hehehehe 


08 April 2015

PROMOSI : Susu Kambing Segar Asli (Muar&kawasan sekitarnya)

Assalamualaikum. 

Berapa ramai dekat sini yang pernah minum susu kambing segar? 180% aku yakin mesti tak ramai yang pernah minum. Namun tahukah anda bahawa susu kambing segar mempunyai pelbagai khasiat dan kebaikan kepada tubuh kita? 

Antara yang paling selalu kita dengar, orang akan mencari susu kambing apabila menghidap penyakit demam kuning dan anemia. Hal ini kerana, susu kambing segar dapat membantu memulihkan pesakit dan susu kambing mempunyai sifat pengaktif antibodi yang boleh merangsang penghasilan sel-sel darah merah. 


Antara khasiat lain susu kambing: 
  • membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh. Ia bersifat alkali dan bukan asidik.
  • sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua.
  • meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan. Ia juga dapat mengimbangi kadar kolestrol dan kandungan gula dalam darah.
  • mudah dicerna (menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan.
  • membantu melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus.
  • merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, demam kuning, gastrik, ulser, buasir, asthma (lelah), migrain (sakit kepala), penyakit kulit, insomia (sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout. 
  • menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf)
  • memulihkan tenaga batin dan awet muda. 















untuk sesiapa yang berada di Muar,johor & kawasan sekitarnya yang nak dapatkan SUSU KAMBING SEGAR ASLI bolehlah hubungi no kat bawah:


-----> 017-6921664 
-----> pm di fb : faiz ismail

p/s : promosi penghantaran percuma pada hari khamis (9/4/2015) di kawasan Muar & sekitarnya. 
p/ss : cepat-cepat orderrrrr!!












Selain itu, bagi yang mencari kambing untuk akikah, korban, kenduri atau jamuan, mereka juga menternak dan menjual kambing ternakan. Boleh singgah page ni untuk maklumat lebih lanjut :





This Content Of This Blog Belongs To : Fatin Solihah